ROKOTUKSET

Rokotuksilla ehkäistään helposti tarttuvia virus- ja bakteerisairauksia. Koirien ja ulkona liikkuvien sekä matkaustavien kissojen on oltava rokotettu raivotautia vastaan.

Raivotauti on kaikille eläimille ja myös ihmisille tappava virussairaus, johon ei ole lääkitystä. Raivotauti tarttuu pureman välityksellä. Rokotus on ainoa tapa estää taudin tarttuminen ja leviäminen.

Koiranpentu rokotetaan kaksi kertaa mieluiten 12 ja 16 viikon ikäisenä nelosrokotteella. Nelosrokote suojaa pentua penikkataudilta, parainfluenssalta, parvovirukselta ja tarttuvalta maksatulehdukselta. Raivotautirokotus annetaan yleensä 16 viikkoiselle pennulle uusintarokotuksen yhteydessä. Rokotukset uusitaan kun koira on täyttänyt vuoden. Sen jälkeen rokotukset uusitaan 1-3 vuoden välein.

Kissanpentu rokotetaan kolmoisrokotteella kissaruttoa ja kissaflunssia vastaan kaksi kertaa 10-12 ja 14-16 viikon iässä. Raivotautirokotus annetaan yleensä 16 viikkoiselle pennulle uusintarokotuksen yhteydessä. Rokotukset uusitaan kun kissa on täyttänyt vuoden. Sen jälkeen rokotukset uusitaan 3 vuoden välein.

Huom!
Ota selvää ulkomaiden rokotusvaatimuksista hyvissä ajoin, mieluimmin jo puoli vuotta ennen eläimen matkaa.

Ulkomaille matkustavalta koiralta ja kissalta vaaditaan mikrosiru, voimassa oleva raivotautirokotus sekä lemmikkipassi. Koiria tai kissoja Suomeen tuotaessa vaaditaan lähtömaassa annettava heisimatolääkitys (ekinokokkoosi).

Kts. lisää Ruokaviraston sivuilta (www.ruokavirasto.fi) ja kohdemaan suurlähetystöistä.